Avrupa Merkez Bankası, "hantal, yavaş ve pahalı" Bitcoin'in "alakasızlık yolunda" olduğunu söylüyor

Bitcoin şu anda en iyi zamanı yaşamıyor. Bu yılın başlarında başlayan kripto kışı, dijital para birimi fiyatlarının düştüğünü ve şirketlerin iflas ettiğini gördü. BTC, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) BTC'yi "alakasızlığa giden yolda" olarak etiketlemesine yol açan etkilere karşı bağışık değildir.

TerraUSD'nin Mayıs ayındaki çöküşü, kripto pazarından neredeyse 1 trilyon doları sildi. O zamandan beri Celsius Network'ün iflas ettiğini, FTX'in dağıldığını ve milyonlarca dolarlık yatırımın kaybedildiğini gördük—Justin Bieber'ın Bored Ape NFT'si daha geniş etkinin bir örneğidir.

Bazı uzun vadeli Bitcoin sahipleri (HODLers), BTC'lerini Kasım 2021'de 69.000 $ ile zirve yaptığında satmaları gerekip gerekmediğini merak edebilir. Dünyanın en popüler kripto parası şu anda 16.827 dolarda ve ECB işlerin daha da kötüye gideceğini düşünüyor.

Bitcoin bir süredir 20.000 dolar civarında geziniyordu. ECB Genel Müdürü Ulrich Bindseil ve Analist Jürgen Schaff, savunucuların bunu fiyat yükselmeye başlamadan önce bir istikrar işareti olarak görmüş olsalar da, aslında bunun "alakasızlığa giden yol öncesinde yapay olarak teşvik edilen son bir nefes olduğunu - ve bu zaten olmuştu" dedi. FTX iflas edip bitcoin fiyatını 16.000$'ın oldukça altına düşürmeden önce öngörülebilir."

ECB, kriptoya karşı tiradını bitirmedi. "Bitcoin'in kavramsal tasarımı ve teknolojik eksiklikleri, onu bir ödeme aracı olarak sorgulanabilir kılıyor: gerçek Bitcoin işlemleri hantal, yavaş ve pahalı. Bitcoin, yasal gerçek dünya işlemleri için hiçbir zaman önemli ölçüde kullanılmadı."

Gönderi daha sonra, bir zamanlar dünyadaki tüm Bitcoin'i 25 dolara satın almayacağını çünkü aslında hiçbir şeye değmediğini veya hiçbir şey üretmediğini söyleyen milyarder yatırımcı Warren Buffett tarafından Bitcoin'e yönelik aynı eleştiriyi yapıyor.

"Bitcoin bir yatırım olarak da uygun değil. Nakit akışı (gayrimenkul gibi) veya temettü (hisse senetleri gibi) üretmiyor, üretken olarak kullanılamıyor (meta gibi) veya sosyal fayda sağlayamıyor (altın gibi). Bitcoin'in piyasa değeri bu nedenle tamamen spekülasyona dayalıdır," diye yazdı Bindseil ve Schaff.

FTX'in çöküşünün ardından hükümetler kripto piyasaları üzerinde daha fazla düzenleme uygulamak için acele ederken, ECB çifti bu tür bir eylemin onay olarak yanlış anlaşılmaması gerektiği konusunda uyarıyor. "Her ne pahasına olursa olsun yeniliğe yer verilmesi gerektiği inancı inatla devam ediyor" diye yazdılar. "Birincisi, bu teknolojiler şimdiye kadar toplum için sınırlı bir değer yarattı - gelecek için beklentiler ne kadar büyük olursa olsun. İkincisi, gelecek vaat eden bir teknolojinin kullanılması, buna dayalı bir ürünün katma değeri için yeterli bir koşul değil."

Gönderide, madencilik için kullanılan enerji (Avusturya ile karşılaştırılabilir) ve ürettiği e-atık da dahil olmak üzere, Bitcoin madenciliğinin çevreye verdiği zararın miktarı da vurgulandı.

ECB, kriptodan hoşlanmadığını hiçbir zaman bir sır olarak saklamadı - Başkan Christine Lagarde, Mayıs ayında bunun hem "hiçbir şeye" dayandığını hem de "değersiz" olduğunu söyledi - ve dünya çapında birçok merkez bankası sık sık dijital varlıklara yatırım yapılmaması konusunda uyarıda bulunuyor. Eski nesil yatırımcılar ve bankacılar da kesinlikle nefret ediyor gibi görünüyor - Berkshire Hathaway başkan yardımcısı Charlie Munger bunu "zührevi bir hastalık" olarak nitelendirdi.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler