Yapay Zeka, Antibiyotik Keşiflerinde Devrim Yaratıyor

ABD'deki bilim insanları, yapay zeka kullanarak süper bakterilere karşı etkili yeni bir antibiyotik geliştirdi.

ABD'deki araştırmacılar, yapay zekayı kullanarak "acinetobacter baumannii" adıyla bilinen süper bakterinin tedavisinde kullanılabilecek etkili bir antibiyotik keşfettiler.

McMaster Üniversitesi ve Massachusetts Institute of Technology (MIT) araştırmacıları, ölümcül süper bakteriyle başa çıkabilen yeni bir antibiyotik olan "abaucin"i geliştirdiklerini duyurdu. Araştırmacılar, binlerce antibakteriyel molekülün yapısını tarayan yapay zekadan faydalandıklarını belirtti.

Bilim insanları, yeni bir model kullanarak molekülleri inceleyerek, daha önce hiç karşılaşmadıkları 6 bin 680 bileşenin analizini gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Analizler sonucunda, bilim insanları 240 bileşeni detaylıca inceleyerek, 8 yeni potansiyel antibiyotik ile "abaucin"i oluşturan yeni bir antibakteriyel molekül keşfettiklerini duyurdu. Araştırmacılar, bu yeni molekülü süper bakteri enjekte edilmiş fareler üzerinde deneyerek enfeksiyonu baskıladığını keşfettiler.

Araştırmacı Gary Liu, kimyasalların bakteriler üzerindeki etkisini ele alan mevcut verileri yapay zeka kullanarak geliştirerek, moleküllerin antibakteriyel özellik taşıyıp taşımadığını anlamak için yeni bir model geliştirdiklerini açıkladı. Liu, yeni yapay zeka modeli sayesinde ilaç keşfinin daha etkili bir şekilde yürütülebileceğini belirtti.

YENİ BULUŞLAR HIZLANACAK

McMaster Üniversitesi'nde Biyokimya ve Biyotıp Bilimleri Bölümü'nde öğretim üyesi olan Jonathan Stokes, söz konusu modelin antibiyotik keşiflerinde yapay zeka kullanımının önemini kanıtladığını belirtti. Stokes, yapay zeka kullanımının önemini kanıtlayarak antibiyotik keşiflerinde yeni bir modelin kullanılmasının mümkün olduğunu ifade etti.

Yapay zeka kullanımının kimyasal alandaki yeni keşiflerin ve antibakteriyel molekül buluşlarının hızını artıracağını belirten Strokes, yapay zekanın bakterilerin direnç kazanma ve evrim geçirme yeteneklerine karşı etkili antibiyotiklerin bulunmasında önemli bir rol oynayacağının altını çizdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "acinetobacter baumannii"nin antibiyotiğe dirençli doğasının insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu açıkladı. DSÖ'nün yaptığı açıklamada, bu bakterinin hızla yeni tedavilere direnç geliştirme yeteneği olduğu ve genler aracılığıyla bu direnci diğer bakterilere aktararak onları da ilaçlara karşı dirençli hale getirdiği vurgulandı.

Uzun süre hayatta kalan süper bakteriler, hastaneler, bakımevleri ve havalandırma sistemleri gibi tıbbi ekipmanları kullanan hastalar için enfeksiyonlara ve idrar yolu enfeksiyonlarına neden olmaları sebebiyle ciddi bir tehdit oluşturuyordu.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.