Türkiye Ticaret Bakanlığı, İsrail’e 54 Ürün İçin İhracat Kısıtlaması Getirdi

Türkiye, İsrail’e bazı ürünlerin ihracatını kısıtlama kararı aldı. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubuna ihracat kısıtlaması getirildi. Bu adım, İsrail’in Gazze’de derhal ateşkes ilan etmesi ve kesintisiz yardıma izin vermesi şartlarına bağlı olarak yürürlükte kalacak.

7 Ekim 2023'ten bu yana, Gazze Şeridi'nde devam eden çatışmalarda 33 bin Filistinli hayatını kaybetti ve yüzbinlerce kişi yaralandı. Bu saldırılar, büyük ölçüde kadın ve çocukları hedef alıyor ve Gazze Şeridi'ni büyük bir yıkıma uğratıyor.

Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinliler, açlıkla ve her türlü yoklukla mücadele ediyor. İsrail, en temel gıda maddelerine, tıbbi yardım ve malzemeye ulaşmalarını engelliyor. Açlıktan ölümler artıyor ve salgın hastalıklar yayılıyor.

Türkiye, 7 Ekim 2023'ten bu yana çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi için çaba gösteriyor. Türkiye, kalıcı bir ateşkes ve diplomatik çözüm arayışlarının hâkim olması için taraflar nezdinde, uluslararası arenada ve İslam dünyası bünyesinde siyasi ve diplomatik çalışmaları en üst düzeyde yürütüyor.

Türkiye, İsrail'in saldırıları başladıktan sonra Gazze'ye ve Gazze halkına yardım etmek için harekete geçti. Gıda, sağlık, tıbbi yardım ve binlerce hasta tahliyesi olmak üzere, gemilerle ve uçaklarla on binlerce ton yardım ulaştırdı. Bu alanda dünyada en önde gelen iki ülkeden biri konumunda.

Ancak İsrail, uluslararası hukuku alenen çiğnemeye devam ediyor ve uluslararası camianın sayısız siyasi ve hukuki ateşkes ve kesintisiz insani yardım sağlama çağrılarını yok sayıyor.

İsrail, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, BM Genel Kurulu, BM İnsan Hakları Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı'nın bu yönde almış olduğu hiçbir kararı uygulamıyor.

Bu nedenle, Türkiye, 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren, ilk aşamada belirtilen ürün grupları altında yer alan ürünlerin İsrail'e ihracatını kısıtlama kararı aldı. Bu kararın gerekleri Ticaret Bakanlığı tarafından derhal yürütülecek.

Bu karar, İsrail, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde, Gazze'de derhal ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi'ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar yürürlükte kalacak.

Türkiye, çok önceden bu yana, İsrail'e askeri amaçla kullanılabilecek herhangi bir ürün veya hizmetin satışına izin vermiyor ve vermeyecek. Bu, Türkiye'nin İsrail'e karşı tutumunun bir parçası ve bu son karar, bu tutumu daha da güçlendiriyor. Türkiye, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki eylemlerine karşı net bir duruş sergiliyor ve bu duruşunu uluslararası hukuk çerçevesinde sürdürmeye kararlı.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.