Süper Kupa Finali Skandalı: Suudi Arabistan Atatürk’ü Yerden Yere Vurdu

Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) Suudi Arabistan ile yaptığı anlaşma sonucu Riyad’da oynanması planlanan Süper Kupa Finali, Suudi yetkililerin Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik saygısız tutumu nedeniyle iptal edildi. Galatasaray ve Fenerbahçe takımları, Atatürk’ün pankartlarının ve sözlerinin yasaklanması üzerine maça çıkmayı reddederken, Türk taraftarlar da stadyumu terk etti. Yaşanan bu skandal, dünya basınında da büyük tepki çekti.

Suudi Arabistan’ın Atatürk Düşmanlığı

Süper Kupa Finali, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümüne denk gelmesi nedeniyle özel bir anlam taşıyordu. Bu nedenle, TFF, maçın organizasyonunda Atatürk’ün söylediği “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözünü ve Atatürk’ün resimlerini kullanmayı planlıyordu. Ancak maçtan kısa bir süre önce, Suudi yetkililer, bu sözün ve pankartların siyasi mesaj içerdiğini ve Suudi Arabistan’ın içişlerine karıştığını iddia ederek bunlara izin vermedi. Ayrıca, maç öncesi İstiklal Marşı’nın okunmasını da engellemeye çalıştı.

Bu talepler karşısında, TFF, Suudi Arabistan ile yaptığı anlaşmayı feshetti ve maçın iptal edildiğini duyurdu. Galatasaray ve Fenerbahçe takımları da dayanışma göstererek maça çıkmayı reddetti. Oyuncular, otellerinden çıkmayarak protesto etti. Türk taraftarlar da stadyumu boşalttı.

Dünya Basınından Sert Tepkiler

Yaşanan bu skandal, dünya basınında da geniş yankı uyandırdı. Birçok haber kaynağı, Suudi Arabistan’ın Atatürk’e yönelik saygısızlığını kınadı ve Türk takımlarının kararını destekledi.

Reuters haber ajansı, “Riyad’daki Türkiye Süper Kupa finali tartışmalar nedeniyle iptal edildi” başlığıyla verdiği haberde, Suudi Arabistan’ın Atatürk pankartlarını ve İstiklal Marşı’nı yasaklamasının krize yol açtığını yazdı. Haberde, Türkiye ve Suudi Arabistan ilişkilerinin, 2018’de gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından son dönemde onarılmaya çalışıldığı ancak bu olayın yeni bir gerilim yarattığı belirtildi.

DailyMail gazetesi, “Suudi Arabistan Türkiye’nin kurucusunun pankartlarını yasakladı” başlığıyla yayınladığı haberde, Suudi Arabistan’ın Atatürk’e saygısızlık ettiğini ve Türk takımlarının maça çıkmayı reddettiğini duyurdu. Haberde, maçın Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümüne denk gelmesinin önemine dikkat çekildi.

Mirror gazetesi, “Fenerbahçe ve Galatasaray’ın Atatürk’ü anmasına izin verilmedi” başlığıyla verdiği haberde, Suudi Arabistan’ın Türkiye’nin kurucusuna yönelik saygısız tutumunu eleştirdi. Haberde, “Türkiye Futbol Federasyonu ile Suudi yetkililer arasında yapılan anlaşmanın ardından maç Riyad’daki Al-Awwal Park Stadyumunda oynanacaktı. Ancak maçın başlamasına saatler kala Suudiler, iki tarafın da ısınma hareketleri sırasında modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yer aldığı tişörtleri giymelerini yasakladı” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye’den Sert Tepkiler

Türkiye’den de Suudi Arabistan’ın bu skandal tutumuna sert tepkiler geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ı kınadı ve Türk takımlarının kararını destekledi. Erdoğan, “Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve milletimizin ortak değeridir. Ona yönelik herhangi bir saygısızlık, bizim için kabul edilemez. Suudi Arabistan’ın bu tutumu, Türkiye ile ilişkilerine zarar vermiştir. Galatasaray ve Fenerbahçe takımlarımızın maça çıkmayarak gösterdikleri duruş, bizim de duruşumuzdur. Onlara teşekkür ediyorum” dedi.

TFF Başkanı Nihat Özdemir de yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ile yaptıkları anlaşmanın şartlarının yerine getirilmediğini ve maçın iptal edildiğini söyledi. Özdemir, “Suudi Arabistan’ın Atatürk pankartlarını ve sözlerini yasaklaması, bizim için kabul edilemez bir durumdur. Bu nedenle, maçın iptal edildiğini duyurduk. Galatasaray ve Fenerbahçe takımlarımızın maça çıkmayarak gösterdikleri dayanışma, bizim de onurumuzdur. Onlara teşekkür ediyoruz” dedi.

Galatasaray Başkanı Burak Elmas ve Fenerbahçe Başkanı Ali Koç da ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, Suudi Arabistan’ı kınadılar ve takımlarının maça çıkmayarak doğru bir karar verdiklerini söylediler. Elmas ve Koç, “Atatürk, Türkiye’nin kurucusu ve tüm Türk halkının ortak değeridir. Ona yönelik herhangi bir saygısızlık, bizim için kabul edilemez. Suudi Arabistan’ın bu tutumu, Türkiye ile ilişkilerine zarar vermiştir. Galatasaray ve Fenerbahçe takımlarımız, maça çıkmayarak Türkiye’nin onurunu korumuşlardır. Onlara teşekkür ediyoruz” dediler.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.