Sayın milletvekilimiz Cantürk Alagöz, çiftçiye de babalık yaparsan minnettar kalırız

Iğdırlı Mısır Üreticileri: “Emeğimiz Hiç Olmasın.” Sizi seçtik başa getirdik, pişman da değiliz. Sen çok iyi bir insansın. Iğdır’ın kaderini değiştiren bir insansın. Garibanın babasısın. Çiftçiye de babalık yaparsan minnettar kalırız. Şimdiden ona teşekkür ediyorum, Allah ondan razı olsun," şeklinde konuştu.

Iğdır merkeze bağlı Kasımcan köyünde mısır üreticiliği yapan çiftçiler, ürünlerinin ellerinde kalmasından dolayı endişe yaşadıklarını ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından alım yapmaya başlamasının gerektiğini dile getirdiler.

Iğdırlı çiftçi Aslan Turan: "Atadan babadan devraldığımız topraklarımızı işleyerek üretim yapıyoruz. Bizim bölge çiftçi olarak buğday, patates ve biber ekiyoruz son dönemlerde. Mısırlarımız çok verimli, çok mükemmel bir verimimiz var. Tabii ki bunun bir maliyeti de var ve dönüm başına 4 bin lira maliyet çıkıyor.

Ben bir vatandaş olarak yetkililere sesleniyorum. Saygıdeğer büyüklerimiz, saygıdeğer Tarım Bakanım, Cumhurbaşkanımız, çiftçinin yanında daima oldunuz. Benim sesimi yine duyarsanız sevinirim. Ben bu ürünü kime satacağım? Ben bu ürünümü biçtiğim zaman topladığım zaman satacak bir yer bulamıyorum. Benim gibi mısır eken vatandaşları birkaç tane tüccarın avucuna bırakmayın, bizler mağdur olacağız. Sulama Birliğinin paralarını ödeyemeyeceğiz.

Biz gübre alamayacağız. Ziraat Bankasının borcunu ödeyemeyeceğiz. Kapımıza icra gelecek. Ben bu ürünü değerlendiremesem, satamasam mağdur olacağım, benimle beraber çoluk çocuğum da mağdur olacak. Buradan sesimizi duyun, bütün çiftçilerin sesini duyun. Mısırı alacak bir yer yok, ofis de açılmamış.

Açıldığı zaman bizlere mesaj geliyor, ona da randevu bulamıyoruz. Burada nem oranı yüksek olmadığı için mısır elimde kalacak, mecburen bunu tüccara satmak zorunda kalacağız. Söylentilere göre tüccarlar şu an 5 bin TL’den bahsediyor. 5 bin TL neredeyse maliyeti. Hal böyle olunca kara kara düşünüyorum. Benim gibi binlerce çiftçinin sitemini bilerek dile getiriyorum. Bizlerin sesini duyun. Tek çözüm ofisin erken açılması ve ürünlerimizin erkenden alınması. Gübreyi 550’den aldık. Ekecek dönem geldi.

Artık 800-900 oldu. Bugün bir mazot almaya kalkıştım. 40-41 bin TL gibi bir maliyet çıktı, bu maliyetler bizlere aşırı yüklü geliyor. Hal böyle olunca tarlamızı ekemeyecek duruma geliyoruz. Üretimin olmadığı yerde tüketim de olmaz çünkü ben domates, biber ekmezsem insanlar da bunu tüketemez ve mağdur olurlar, bizler de mağdur olacağız. Üzülerek söylüyorum, sofralarımıza gelen yağ bundan oluşmaktadır. Ben bunu üretmesem sen yağ bulamayacaksın. Sen yağ bulamayınca evinde de yemek pişiremeyeceksin. Bu halkımızın sorunu ve derdidir."

"VEKİLİMİZ BİZLERE SAHİP ÇIKSIN," diyen Turan, "Çok verimli bir mısır aldık, ürettik. Mısırımız, geçmişte ürüne göre 800 kg veren tarlalar bu sene görünüşe göre 1 ton ve 1.500 ton üzerinde verim verecektir. İnşallah Iğdır Milletvekilimiz Cantürk Bey bu işe el atar, her işe el attığı gibi bu işe de el atar.

El atarak da bizleri sevindirir, bizleri mutlu eder. Iğdır’ın her sorununa el uzatan vekilimiz bu mısır sorununa da bir çözüm bulur. 100 tona yakın ürünüm var, kime satacağımı bilmiyorum. Mısıra da el atarsan sana minnettar kalırız.

Sizi seçtik başa getirdik, pişman da değiliz. Sen çok iyi bir insansın. Iğdır’ın kaderini değiştiren bir insansın. Garibanın babasısın. Çiftçiye de babalık yaparsan minnettar kalırız. Şimdiden ona teşekkür ediyorum, Allah ondan razı olsun," şeklinde konuştu.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler