Ortadoğu’da Gerilim Tırmanıyor: İran, İsrail’e Saldırıyor

Ortadoğu'da gerilim tırmanıyor: İran, İsrail'e saldırdı. İsrail'in 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan İran konsolosluğuna yönelik saldırısının ardından İran, beklenen misillemeyi gerçekleştirdi. İran, İsrail'e karşı insansız hava araçları (İHA) ve balistik füzeler fırlatarak karşılık verdi. İsrail Ordusu, "İran’dan İsrail’e doğru saldırı için çok sayıda İHA gönderildi; savunmamız hazır" açıklamasında bulundu.

ABD, İsrail'in yanında olduğunu ilan ederken, Ürdün bazı İran İHA'larını düşürdüğünü duyurdu. İran ise yaptığı yeni açıklamada "Mesele sonuçlanmıştır" ifadesini kullandı.

İsrail, Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluğuna yönelik saldırı düzenlemişti. Bu saldırıda 2'si general olmak üzere 7 kişi hayatını kaybetti. İran, bu saldırıya karşı İsrail için 'Cezalandıracağız' açıklamasını yapmıştı. ABD Başkanı Joe Biden ise İran'ın saldırısı öncesi 'Yapma' çağrısında bulunmuştu.

Tahran, İsrail'e karşı çok sayıda İHA ve füze fırlattı. ABD ve İngiltere, İsrail'in savunmasına yardım edeceğini duyurdu. Ürdün, Lübnan ve Irak hava sahalarını kapattı ve Ürdün, bazı İran İHA'larını düşürdüğünü ilan etti. Mısır ise taraflara 'itidal' çağrısında bulundu.

İran’ın İsrail’e saldırısının ardından Kudüs, Tel Aviv ve bazı kentlerde sirenler çaldı ve gökyüzünde patlama sesleri duyuldu.

ABD Başkanı Joe Biden, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını en güçlü şekilde kınadığını belirtti ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya "ülkeye desteklerinin tam olduğu" mesajını iletti. Biden, İran'a ortak diplomatik tepki verilmesi için G-7 liderlerini toplayacağını bildirdi.

İsrail Güvenlik Kabinesi, İran'ın saldırısına yanıt vermek için Savaş Kabinesine yetki verdi. Bu adımla Savaş Kabinesi, Güvenlik Kabinesinin onayına ihtiyaç duymadan İran'ın saldırısına verilecek yanıt konusunda karar alabilecek.

Suudi Arabistan, bölgedeki askeri gerilimin artması ve bunun tehlikeli yansımalarından "büyük endişe duyduğunu" açıkladı. İsrail ordusu ise, İran'ın saldırılarının ardından yaptığı uyarıyı güncelledi ve sığınaklarda kalmaya gerek olmadığını duyurdu.

İsrail, BM’yi saldırı altında olduğu gerekçesiyle acil toplantıya çağırdı. BM Genel Sekreteri Guterres, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırılarını kınadı ve bölgede saldırganlığın derhal son bulması ve tüm taraflara sükunet çağrısında bulundu.

İran'ın başkenti Tahran'da toplanan bir grup, İran'ın İsrail'e yönelik İHA saldırılarına destek vererek gösteri düzenledi. Bu gelişmeler, Ortadoğu'da yeni bir krizin kapıda olduğunu gösteriyor. Tüm dünya, bu gelişmeleri yakından takip ediyor ve bölgede barışın sağlanması için çağrılarda bulunuyor. Bu krizin sonuçları, bölgedeki dengeleri ve dünya siyasetini derinden etkileyebilir.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.