NASA, nükleer enerjiyle çalışan bir uzay aracını beş yıl içinde test etmek istiyor

NASA, yeni nesil uzay aracı için yeni bir fisyon tabanlı motor geliştirmek üzere DARPA ile birlikte çalışıyor. Uzay ajansı, prototipi 2027 yılına kadar test etmek istiyor, böylece teknoloji derin uzaya ve Mars'a gelecekteki insan gezileri için benimsenebilir.

NASA ve DARPA atomlarla oynuyor ve sonuçları dünyaya göstermeye can atıyorlar. ABD askeri araştırma ve geliştirme ajansı, önümüzdeki haftalarda seçilecek olan ve toplam bütçesi yüz milyonlarca dolar olması beklenen bir müteahhit firma ile çalışacak.

İki ABD ajansı, NASA'nın on yıllardır ikiz Voyager sondaları ve Mars Bilim Laboratuvarı gibi en cüretkar keşif görevlerine güç sağlamak için kullandığı bir teknoloji olan nükleer fisyona dayalı bir uzay aracı motorunu geliştirmek ve test etmek istiyor. Bunların hepsi insansız görevlerdi; Mürettebat tabanlı bir görev için nükleer enerji kullanmak hala keşfedilmemiş bir bölgedir.

NASA, nükleer fisyonu geleneksel, kimyasal tabanlı roket motorlarına potansiyel bir alternatif olarak tasvir ederek onlarca yıldır uzay araştırmaları için nükleer itme gücü üzerinde çalışıyor. Bir hidrojen itici gazını bir uzay aracını ilerletmek için gereken itme gücüne dönüştürmek için termal enerji üretecek olan nükleer fisyon, geleneksel itici gazlardan çok daha verimlidir.

NASA mühendisleri, bu varsayımsal nükleer motorla, Dünya'dan Mars'a bir insan yolculuğunun, kimyasal olarak çalışan bir motor için gereken tahmini dokuz ay yerine dört ay süreceğini söylüyor. Daha kısa yolculuklar, astronotların tehlikeli derin uzay radyasyonlarına maruz kalma sürelerini büyük ölçüde azaltacak ve aynı zamanda daha az malzeme ve yiyecek gerektirecektir.

NASA yönetici yardımcısı ve eski astronot Pam Melroy'a göre, "insanlar için daha hızlı yolculuklarımız varsa, bunlar daha güvenli yolculuklardır." DARPA halihazırda nükleer enerjiyle çalışan bir uzay programı üzerinde çalışıyor ve şimdi NASA da bu programda yer alıyor. Uzay ajansı, yalnızca 2023 mali yılı için 110 milyon dolarlık bir bütçe sağlayacak.

İki yıl önce DARPA, bir uzay aracı için bir nükleer reaktör tasarlamaları için General Atomics, Lockheed Martin ve Blue Origin'e bir miktar fon sağladı. Mart ayında ABD ajansı, söz konusu reaktörü üretmekle görevli şirketi seçecek. DARPA, uzay araştırmaları yerine, ABD Uzay Kuvvetleri girişiminin bir parçası olarak uyduları Ay'ın etrafında hareket ettirmek için yeni motoru kullanmak istiyor.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.