Motorin fiyatlarında zam bekleniyor

Türkiye'deki benzin ve motorin fiyatları, Gümrüksüz Rafineri Fiyatı adı verilen bir hesaplama yöntemiyle belirleniyor. Bu hesaplama, Akdeniz-İtalyan piyasasındaki günlük ürün fiyatları ve döviz kuru takibi ile gerçekleştiriliyor. Belirli bir fiyat değişim farkı hesaplanarak gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı bulunuyor ve bu fiyata ÖTV ve EPDK payı eklenerek rafineri satış fiyatı belirleniyor.

Brent petrol fiyatları son zamanlarda 72 dolar seviyesinin altına düştü, ancak motorin fiyatlarına yine de zam bekleniyor.

21 Mart gece yarısından itibaren motorin litre fiyatına 0,80 TL'lik bir zam yapılması bekleniyor, ancak Brent petrol fiyatları 72 doların altına düştü.

Yarından itibaren benzin ve LPG grubunda herhangi bir fiyat değişikliği beklenmiyor. Ancak, motorin fiyatlarına 21 Mart gece yarısından itibaren 0,80 TL'lik bir zam uygulanması bekleniyor, bu zam haberleri geldiği halde Brent petrol fiyatlarının 72 dolar seviyesinin altına düşmesiyle birlikte gerçekleşecek.

Brent petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle son olarak motorin litre fiyatına 1,34 TL'lik bir indirim uygulanmıştı. Ancak şimdi motorin fiyatlarına tekrar 0,80 TL'lik bir zam yapılması bekleniyor. Benzin ve LPG fiyatları ise değişmeyecek.

Bu indirimin ardından İstanbul'da motorin litre fiyatı yaklaşık 19,54 TL'ye, benzinin litre fiyatı ise ortalama 20,48 TL'ye satılıyor.

2023 yılının başında benzin fiyatları yaklaşık 21,14 TL, motorin fiyatları ise yaklaşık 23,50 TL seviyesindeydi.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIR?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payı eklenerek KDV hariç rafineri satış fiyatı belirlenir.

Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek belirli bir fiyat değişim farkı hesaplanarak gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı belirleniyor.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.