Kira Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Dönemi Başlıyor: Ev Sahipleri ve Kiracılar Dikkat!

Son zamanlarda artan enflasyon ve zamlar, kira fiyatlarının gökyüzüne çıkmasına yol açarak, ev sahipleri ve kiracılar arasında büyük sorunlar yaratmıştı. Gayrimenkul anlaşmazlıklarına çözüm bulmak için arabuluculuk dönemi bugünden itibaren başlıyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu sürecin işleyişi hakkında detayları paylaştı ve iki tarafın anlaşması halinde yüzde 25 sınırının aşabileceğini belirtti.

Kira fiyatlarının hızla yükselmesiyle birlikte ev sahipleri ve kiracılar arasındaki sorunlar da aynı hızla arttı. Konut bulmanın zorlaştığı bir dönemde, ev sahipleri ile kiracılar karşı karşıya geldi. Mahkemelerdeki dava yoğunluğu nedeniyle hükümet, kira anlaşmazlıklarına çözüm bulmak için arabuluculuk yöntemini getirdi.

Kira anlaşmazlıklarında artık mahkemeye gitmeden önce arabuluculuk dönemi başlıyor. Bu düzenleme, mal sahipleri ile kiracıları değil sadece ev kiralama anlaşmazlıklarını değil, aynı zamanda araba, tarla, eşya ve hatta kiralık gelinlik gibi anlaşmazlıkları da arabuluculuk zorunluluğu kapsamına alıyor.

Arabulucuya başvurmak isteyenler, adliyelerdeki arabuluculuk merkezlerine başvuruda bulunabilirler. Ardından, sistem tarafından bir arabulucu atanır ve taraflar toplantıya çağrılır.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sürecin ayrıntılarını NTV yayınında açıkladı ve tarafların anlaşması durumunda kira artışının yüzde 25 sınırını aşabileceğini belirtti.

Bakan Tunç şunları söyledi: "1 Eylül itibarıyla kira anlaşmazlıklarında arabuluculuk dönemi başlıyor. 'Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi' olarak adlandırdığımız arabuluculuk, kira davaları için zorunlu hale geliyor. Ayrıca kat mülkiyeti, komşuluk hukuku ve ortaklığın giderilmesi gibi davalarda da arabuluculuk zorunlu olacak."

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, tarafların arabuluculuk sırasında kira miktarını da görüşebileceklerini ve iki tarafın anlaşması durumunda yüzde 25 sınırının aşabileceğini vurguladı. Ancak, bu konunun tarafların rızasına bağlı olduğunu belirtti. Ev sahipleri, kiracılarına yüzde 25'in üzerinde bir kira artışı dayatamazlar. Dolayısıyla, kiracı ve ev sahibi anlaşırsa bu sınıra uymak zorunda değildir.

Tunç, arabulucuların iki tarafı bir ay içinde uzlaştırması durumunda mahkemeye gitmeye gerek olmadığını, ancak anlaşma sağlanamadığında yargı yolunun açık olduğunu ifade etti.

Adalet Bakanı Tunç ayrıca, son 10 yılda 4 milyon 620 bin dosyanın arabuluculuk önüne geldiğini ve bu dosyaların 3 milyonundan fazlasının anlaşma ile sonuçlandığını belirtti. Bu gelişmeler, kira anlaşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla etkili bir şekilde çözüldüğünü göstermektedir.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.