James Webb Teleskobu yeni bir yıldızın oluşumunu yakaladı

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'ndan alınan son görüntü, yapım aşamasında olan bir yıldızı vurguluyor. NASA, Boğa takımyıldızında yer alan L1527 kara bulutundaki bir protoyıldızın bir zamanlar gizli olan özelliklerine bir göz atmak için Webb'in Yakın Kızılötesi Kamerasını (NIRCam) kullandı. Protostarın kendisi, ortada görülen siyah bandın arkasında kum saatinin "boynunda" gözden gizlenmiştir. Bant kabaca kendi güneş sistemimizin büyüklüğündedir ve sonunda yeni gezegenlere yol açacaktır.

Protostardan gelen ışık, malzeme çevreleyen madde ile çarpıştığı kuluçkadaki yıldızdan çıkarıldığında oluşan boşlukları aydınlatmak için dışarı sızar. Bu, Webb'in gözleminde mavi ve turuncu bulutlar olarak gösterilmiştir. Mavi bulutlar, tozun en ince olduğu alanları temsil eder ve turuncu cepler, tozun daha kalın olduğu ve daha az mavi ışığın kaçabildiği bölgeleri belirtir. Üst merkezi bölge, sporadik püskürmeler veya yıldız "geğirmeleri" nedeniyle oluşan kabarcık benzeri şekillere sahiptir.

Webb'in görüntüsü ayrıca, protostardan fırlatılan püskürmelerle şoka uğrayan ve aksi takdirde çevredeki bulut boyunca oluşacak ek yıldızların oluşumunu engelleyen moleküler hidrojen iplikçiklerini de vurguluyor. Bunun yerine protostar uzaya hükmeder ve malzemenin çoğunu kendisi için alır.

NASA, L1527'nin yalnızca yaklaşık 100.000 yaşında olduğuna, uzay zamanının genel kapsamında bir bebek olduğuna inanıyor. Şu anda, çoğunlukla Güneşimizin kütlesinin yüzde 20 ila yüzde 40'ı arasında olan, şişkin bir gaz kümesidir. Karşılaştırma için, Güneşimizin yaklaşık 4,5 milyar yaşında olduğuna inanılıyor.

L1527, sınıf 0 protostar olarak kabul edilir, yani yıldız oluşumunun en erken aşamasındadır. Hidrojenin nükleer füzyonu yoluyla kendi enerjisini üretebilen tam teşekküllü bir yıldız haline gelmeden önce kat etmesi gereken uzun bir yol var. Önyıldız kütle kazanmaya devam ettikçe çekirdeği sıkışacak ve sıcaklığı artacaktır. Sonunda, nükleer füzyonu başlatmak için eşiğe ulaşacak.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.