İsrail adına casusluk yaptıkları iddiasıyla 34 kişi gözaltına alındı, 15’i tutuklandı

İstanbul merkezli 8 ilde düzenlenen operasyonda, İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad adına Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklulara yönelik “uluslararası casusluk” faaliyeti yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 34 kişiden 15’i tutuklandı. 8 kişi ise sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresine teslim edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunun yürüttüğü soruşturma kapsamında, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, MİT Başkanlığı ve İstihbarat Şube Müdürlüğünün ortak çalışması sonucunda, Mossad’ın Türkiye’de insani mülahazalarla ikamet eden yabancı uyruklu kişilere yönelik keşif, takip, darp ve adam kaçırma gibi işler yapmayı amaçladığı yönünde bilgiler elde edildi.

Bu bilgiler doğrultusunda, Mossad’ın Türkiye’deki faaliyetlerine ilişkin 46 şüpheli tespit edildi. Bunlardan 34’ü, 2 Ocak’ta İstanbul’da 15 ilçe ile Ankara, Kocaeli, Hatay, Mersin, İzmir, Van ve Diyarbakır’da belirlenen 57 adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda yakalandı. Diğer 12 şüphelinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri 4 gün sürdü. Şüphelilerin ifadelerinde, Mossad’ın Türkiye’deki çevrimiçi operasyon birimi adına faaliyet gösterdikleri, sosyal medya üzerinden irtibat kurdukları kişilerin bilgilerini topladıkları, bazı kişileri tehdit, şantaj, rüşvet veya kandırma yoluyla Mossad’a çalışmaya ikna etmeye çalıştıkları, bazı kişileri de fiziksel olarak zarar vermeye veya kaçırmaya teşebbüs ettikleri belirlendi.

Şüphelilerden 26’sı, “siyasal veya askeri casusluk” suçundan tutuklanmaları talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Nöbetçi hakimlik, şüphelilerden 15’inin tutuklanmasına, 11’i hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi. 8 şüphelinin de sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresine teslim edildiği öğrenildi.

Operasyonda ele geçirilen malzemeler arasında 143 bin 830 avro, 23 bin 680 dolar, muhtelif miktarda farklı ülkelere ait nakit para, ruhsatsız tabanca ve çok sayıda fişek ile dijital materyal bulundu. Dijital materyallerde yapılan incelemede, şüphelilerin Mossad’la iletişim kurdukları, Türkiye’deki siyasi, askeri, ekonomik, sosyal ve kültürel konulara ilişkin bilgi ve belge paylaştıkları, Türkiye’nin milli güvenliğine yönelik tehdit oluşturabilecek faaliyetlerde bulundukları tespit edildi.

Soruşturma kapsamında, şüphelilerin Mossad’la bağlantılı olduğu belirlenen diğer kişi ve kurumlarla ilgili de araştırmalar sürdürülüyor.

İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad, Türkiye’yi uzun yıllardır hedef alan bir istihbarat örgütü olarak biliniyor. Mossad’ın Türkiye’de yaptığı casusluk faaliyetleri, daha önce de birçok kez ortaya çıkarılmış ve Türk mahkemeleri tarafından cezalandırılmıştı. Mossad’ın Türkiye’de yürüttüğü operasyonlarda, Türk vatandaşlarına, Filistinlilere, Suriyelilere ve diğer yabancı uyruklulara yönelik suikast, kaçırma, şantaj, tehdit, rüşvet, kandırma gibi yöntemler kullandığı belgelenmişti.

Mossad’ın Türkiye’deki faaliyetleri, Türkiye-İsrail ilişkilerinin de gerginleşmesine neden oluyor. Türkiye, İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarını ve işgal politikalarını kınayan ve Filistin davasına destek veren bir ülke olarak, İsrail’in düşmanı olarak görülüyor. İsrail, Türkiye’nin bölgesel gücünü ve etkisini kırmak için çeşitli operasyonlar yürütüyor. Türkiye ise, İsrail’in casusluk faaliyetlerine karşı istihbarat ve güvenlik tedbirlerini artırarak, İsrail’i savaş suçlusu olarak dünyaya ilan ediyor. Türkiye-İsrail ilişkileri, son yıllarda en düşük seviyeye inmiş durumda.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler