İdlib'deki 33 Türk askerinin öldürülmesinden sonra alarm

En az 33 Türk askeri, çatışmanın büyük bir tırmanışı sırasında Suriye'nin muhalefetinin kuzeyinde düzenlenen Suriye hükümeti saldırısında şehit oldu.

Muhalefeti destekleyen Türkiye, buna karşılık 200 hükümet hedefini vurduğunu ve 309 askerin “etkisiz hale getirildiğini” söyledi.

Suriye'nin kilit askeri müttefiki Rusya, Türk birliklerinin cihatçı savaşçılarla birlikte çalışırken İdlib eyaletinde Suriye kuvvetleri tarafından saldırıya uğradığını söyledi.

AB krizin daha da yükselebileceği konusunda uyardı.

AB dış politika sorumlusu Josep Borrell, "Büyük bir açık uluslararası askeri çatışmaya girme riski var." Diyerek şöyle devam etti: "Ayrıca dayanılmaz insani acılara ve sivilleri tehlikeye sokuyor."

Türkiye nasıl tepki veriyor?

Türk ve Rus cumhurbaşkanları Cuma günü telefonla görüştüler. Recep Tayyip Erdoğan ve Vladimir Putin, Kremlin, hem yakın gelecekte bir zirve olasılığı ile durumu normalleştirmek için "ek tedbirler" gerekliliği konusunda anlaştıklarını belirttiler.

Rus ve Türk yetkililerin Türk dışişleri bakanlığında bir araya gelmeleri bekleniyor. Rusya ayrıca, üst düzey Rus ve ABD askeri yetkililerinin İdlib'deki durumu tartıştıklarını söyledi.

Rusya kendi güçlerinin Balyun bölgesinde çatışmaya karıştığını reddetti.

Rusya tarafından desteklenen hükümet güçleri İdlib'i cihatçı gruplardan ve oradaki Türk destekli isyancı gruplardan geri almaya çalışıyorlar. Saldırı, Türk destekli isyancıların Balyun'un kuzeydoğusundaki önemli Saraqeb kasabasını geri almasının ardından geldi. İdlib, Suriye isyancı gruplarının hâlâ önemli toprakları kontrol ettiği son Suriye eyaletidir.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
15 Nis 2024 2:18 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri