Iğdır'da Türkiye-İran sınır MUTAT güvenliği toplantısı Yapıldı

Iğdır'da Türkiye-İran sınır MUTAT güvenliği toplantısı Yapıldı 

- Türkiye-İran sınır güvenliği toplantısında Terör örgütü PKK ile mücadele kararlılığı karşılıklı imzalana protokol haline getirildi

 Iğdır'da,Türkiye ile İran heyetleri arasındaki  14 Mart 1937 tarihli Tahran sınır hudut anlaşması gereğince yılda 2 kez yapılan MUTAT toplantısı yapıldı.

İki ülkenin sınır güvenliği, kaçakçılık ve terör örgütü PKK'ya yönelik güvenlik önlemlerinin de kapsayan, sınırda yapılan ticaret ile ilgili sorunlar ve bunlara ilişkin çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıda alınan kararlar, karşılıklı imzalanarak protokol haline getirildi.

Iğdır Valisi Enver Ünlü başkanlığındaki Türkiye heyeti ile İran Maku Sınır Komiseri Albay Şirzad Hacızadeh başkanlığındaki heyet arasındaki toplantı, Iğdır Valiliği toplantı salonunda yapıldı. 

İki ülkenin sınır güvenliği, sınırda yapılan ticaret ile ilgili sorunlar ve bunlara ilişkin çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıda alınan kararlar, karşılıklı imzalanarak protokol haline getirildi.

Protokol imza törenin konuşan İran Maku Sınır Hudut Komiseri Albay Şirzad Hacızadeh, gazetecilere yaptığı açıklamada,  yılda 2 kez  bu toplantının yapıldığına vurgu yaparak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu manada 2 ülkenin sınırlarında müşterek  güvenliğin için gevenlik güçlerinin gece gündüz en iyi şekilde korunmasını yapılan protokolle karara bağlanmıştır. Özellik bölücü terör örgütü PKK'ya karşı mücadelenin hususunda kararlılığı belirtilmiştir. Tabi ki her 2 ülkeninde sınır güvenlik görevlileri de gece gündüz gayretli bir şekilde sınırlarda terör örgütü PKK'ya karşı mücadele kararlılıkla devam etmektedir. Allah'a şükür sınırlarımızda asayiş ve güvenlik sağlanmış durumdadır." dedi

Sınırda bölgesinde yaşayan vatandaşların güvenliğini daha iyi bir şekilde sağlanması konusunda ciddi bir şekilde kararlılıkla güvenlik alındığını belirten Hacızadeh, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Aynı şekilde bizler uyuşturucu madde ve kaçakçılığı ve göçmen kaçakçılığına karşı mücadele de gayretlerimizi göstermekteyiz. Ayırca 2 ülkenin PKK'ya karşı kararlı duruşu sayesinde bu örgüt mahvolmuş durumda. Burada bizi ağırlayan Türk dostlarımıza misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Iğdır Valisi Enver Ünlü de konuşmasında, İran Maku Sınır Hudut Komiseri Albay Şirzad Hacızadeh ve heyetini Iğdır'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, konuşmasını şöyle devem etti: "Toplantıda son altı ayda hudut da meydana gelen kaçakçılık olaylarına karşı alınan tedbirleri ve insan kaçakçılık konusunda elde etiğimiz mesafeyi görüştük. Her 2 ülkenin güvenlik güçlerinin, hudutlarda ki almış olduğu güvenliği konusunda tedbirleri ciddi manada gelişme kaydetmiştir. Bu konudaki dayanışmasında dolayı sayın albaya teşekkür ediyorum. Yine terörle mücadele konunda son zamanlarda hem bizim bölgemizde, hemde İran İslam tarafında yapılan terörle mücadele faaliyetleri bölgedeki terörist eylemleri önünü kesmiştir. Terör örgütleri kaçakçılıktan finans sağlamaktadır.  Bu manada alınan etkin tedbirlerin, bölgedeki işbirliği ve istihbarat paylaşımı bu konuda büyük fayda sağladığı konusu da toplantımızda gündeme gelmiştir. Önümüzdeki süreçte de  bu ortak çalışmamız hem insan kaçıcılığı, hemde terörle mücadelede konusunda devam edecektir." dedi.

İyi dileklerin temenni edildiği toplantı, karşılıklı hediye takdiminin ardından sonra erdi. 

Toplantıya, Türkiye Cumhuriyeti heyetinden Iğdır Valisi Enver Ünlü, Iğdır İl Emniyet Müdürü Hüseyin Göllüce, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Özdurhan, 5. Hudut Alay Komutan V. P. Albay Ertuğrul Dön, İl Göç İdaresi Müdürü Muhlis Lordoğlu, vali yardımcıları ve Aralık ilçe kaymakamı katıldı.

İran İsalm Cumhuriyeti heyetinden ise, İran Maku Sınır Hudut Komiseri Albay Şirzad Hacızadeh, Sınır İşleri Uzmanı Yarbay Muhammet Kulizade ve berberindeki İran Maku Hudut heyet üyeleri katıldı.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
15 Nis 2024 2:18 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri