Iğdır Belediyesinden Kadınlara Meme Kanseri Farkındalık Programı

Iğdır Belediyesinden Kadınlara Meme Kanseri Farkındalık Programı

Iğdır Belediyesi Kadın Ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından meme kanserinin anlatıldığı “Kanserde erken teşhis hayat kurtarır” konulu farkındalık programı düzenlendi. Iğdır Belediyesi Kadın Ve Aile Hizmetleri Müdürü Yıldız Abik programa katılan konukları kapıda karşıladı. 

Ahmede Hani (Ehmedê Xani) Kütüphanesinin salonunda düzenlenen programa kadınlar yoğun ilgi gösterdiler. Salonda yer kalmayınca ayakta izleyenlerin yanı sıra dışarıda kalanlar oldu. Programa mahallelerden katılan kadınların yanı sıra Türk Kadınlar Derneği Iğdır Şube Başkanı Sabiha Sever ile Kadın belediye meclis üyeleri, kadın personeller ile kadın başkan yardımcıları katıldılar.

Sadece kadınların katıldığı farkındalık etkinliğinde Iğdır Belediye Başkanı Yaşar Akkuş, programa katılan kadınlara hoş geldiniz deyip selamladıktan sonra alkışlara arasında salondan ayrıldı.  

Programın açılış konuşmasını yapan Iğdır Belediye Eş Başkanı Başkan Yardımcısı Eylem Çelik; Hepiniz hoş geldiniz yerimiz dar kusura bakmayın. Kadına dair kültür, sanat iş, istihdam çalışmalarımız devam edecek. Hep birlikte çalışacağız. Bu kadar kalabalık şekilde programımıza katıldığınız için çok teşekkür ederim. Dünyanın en büyük sorunlarından birisi kanser. İlimizde bu durum maalesef çok yaygın… Bu nedenle bu bilgilendirme programını düzenledik. Katılımlarından dolayı başta doktorlarımız olmak üzere herkese çok teşekkür ederiz.” Dedi.    

Programda meme kanseri ile ilgili olarak Genel Cerrah Op. Dr. Hakan Sarsılmaz İle Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulhamit Bozyiğit birer sunum yaptılar. Sunumlardan sonra program soru cevap şeklinde devam etti. Kadınlar ayaklarına gelen doktorlara meme kanseri ve kadın sağlığı ile ilgili sorular sordular.

İlk sunumu yapan Genel Cerrah Op. Dr. Hakan Sarsılmaz konuşmasında meme kanserinde erken teşhise vurgu yaparak: “Meme kanseri riskinin farkında mısınız? Meme kanseri dünyada en çok ölüme sebep olan ikinci kanser türüdür. Fakat düzenli kontroller ile erken evrede teşhis edilmesi mümkündür. Farkında olun, meme kanserini siz yakalayın! Meme kanseri belirtilerini bilmek meme kanserini erken evrede yakalamak ve tedavinin başarıya ulaşması için çok önemlidir. Meme kanseri belirtileri arasında en belirgini memede ele gelen kitledir. Ele gelen kitle meme dışında koltuk altında da olabilir. Eğer kitle büyümüş ise meme ucunun içeri doğru çekilmesi de meme kanseri belirtilerindendir. Çok nadir görülse de meme ucundan kanlı ya da kansız akıntı da meme kanserini işaret edebilir. Meme kanserine neden olan tümör çok büyürse meme derisinde ödem oluşur ve şişme görülebilir. Aynı zamanda kızarıklık ve portakal görünümü de karşılaşılan meme kanseri belirtilerindendir. Eğer meme kanseri yayılmış ise yayıldığı bölge ile ilgili şikâyetler de görülebilir.” Şeklinde uyarılarda bulundu.

Op. Dr. Hakan Sarsılmaz’ın sunumundan sonra programa dahil olan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulhamit Bozyiğit ise konuşmasını yapmadan önce kadın sağlığına yönelik böylesi bir programa izin verdikleri için Iğdır Valiliğine teşekkür ederek sözlerine başladı.

Op. Dr. Bozyiğit konuşmasında; “Yılda bir kez kadınlar muayene olmalıdırlar. Kadın hastalıklarının zamanında tedavi edilmesi yaşam kalitenizi artırır ve ileride karşılaşılabileceğiniz sorunları önler.” Dedi. Rahim ağzı kanseri ile ilgili soruları yanıtlayan Dr. Bozyiğit’in hastası olan birçok kadında programa katılmıştı. Doktorları huzurlarında gören kadınlar soru yağmuruna tuttular. İzleyenler arasında meme kanserine yakalanmış bir kadın da vardı.

Op. Dr. Hakan Sarsılmaz’a sorulan sorularda Türkçe bilmeyen kadınlar Halfeli Belediye Eş Başkanı Başkan vekili Alya Akkuş tercümanlık yaptı. Etkinlikten çok memnun kalan kadınlar Iğdır Belediyesine teşekkür ettiler. Program daha sonra müzik dinletisi ve ikramların yapılması ile devam etti.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
15 Nis 2024 2:18 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri