Hiranur Vakfı kurucularının davası sonuçlandı: Baba, anne ve damat hapis cezasına çarptırıldı

İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi, Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin 6 yaşında evlendirilmesi ve cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davada kararını açıkladı.

Mahkeme, H.K.G.'nin zorla evlendirildiği Kadir İstekli'ye 30 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel'e 20 yıl ve anne Fatıma Gümüşel'e ise 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

H.K.G.'nin avukatı, kararı "Adalete bir nebze de olsa kavuştuk. Ancak bu cezalar, mağdurun yaşadığı travmanın telafisi için yeterli değil" sözleriyle değerlendirdi.

Davanın geçmişi

H.K.G., 2018 yılında, 14 yaşındayken, yaşadıklarını anlattığı bir mektup kaleme aldı. Mektupta, 6 yaşındayken, babası tarafından zorla Kadir İstekli ile evlendirildiğini ve İstekli tarafından cinsel istismara maruz bırakıldığını anlattı.

H.K.G.'nin mektubu, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, H.K.G.'nin şikayeti üzerine soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, Yusuf Ziya Gümüşel, Fatıma Gümüşel ve Kadir İstekli hakkında "çocuğun cinsel istismarı" ve "kişinin hürriyetinden yoksun kalması" suçlarından dava açıldı.

Davanın sonucu

İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi, 23 Ekim 2023 tarihinde görülen karar duruşmasında, Kadir İstekli'ye "çocuğun cinsel istismarı" suçundan 30 yıl, "kişinin hürriyetinden yoksun kalması" suçundan ise 15 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, İstekli'nin cezalarını ertelemedi.

Yusuf Ziya Gümüşel'e "çocuğun cinsel istismarı" suçundan 20 yıl, "kişinin hürriyetinden yoksun kalması" suçundan ise 5 yıl hapis cezası veren mahkeme, Gümüşel'in cezalarını ertelemedi.

Fatıma Gümüşel'e ise "çocuğun cinsel istismarı" suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezası veren mahkeme, Gümüşel'in cezasını erteledi.

Avukatların değerlendirmesi

H.K.G.'nin avukatı, kararın ardından yaptığı açıklamada, "Adalete bir nebze de olsa kavuştuk. Ancak bu cezalar, mağdurun yaşadığı travmanın telafisi için yeterli değil" dedi.

Avukat, "Mağdurun, yaşadığı travmayı atlatması için uzun süreli psikolojik destek alması gerekiyor. Bu süreçte, devletin mağdura gerekli desteği sağlaması gerekiyor" diye konuştu.

İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı, Türkiye'de çocuk istismarı ve zorla evlendirilme gibi sorunların ne kadar yaygın olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Karar, bu sorunların önlenmesi için daha etkin önlemler alınması gerektiğini ortaya koydu.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.