Epic Games, Google'ı rakip uygulama mağazasını durdurmak için Activision'a 360 milyon dolar ödemekle suçluyor

Google'ın Play Store'u çoğu Android uygulamasını dağıtırken, mobil işletim sistemi teknik olarak açık bir platformdur. Google, kullanıcıların kendi mağazasının dışından uygulama yüklemesini tamamen engellemez, ancak Epic, onu rakip uygulama mağazalarının kurulmasını caydırmakla suçladı.

Bu haftaki mahkeme başvuruları, Epic'in Google'ın diğer şirketlere bağımsız uygulama dağıtım kanalları başlatmalarını engellemek için para ödediği yönündeki iddialarına daha fazla ışık tutuyor. Bu tür alternatif uygulama mağazaları, Android'in Google Play Store'unu ve Google'ın Fortnite'ı vitrinden kaldırmasından bu yana Epic'in yaptığı yüzde 30'luk satış komisyonunu atlatabilir.

Epic'in Google ile devam eden hukuk mücadelesi, arama devinin Candy Crush gibi oyunlarının Android sürümlerini Play Store'a özel tutmak için Activision'a 360 milyon dolar ödediğini iddia ediyor. Google'ın ayrıca Nintendo, Ubisoft ve League of Legends yapımcısı Riot Games ile benzer bir anlaşma yaptığı ve Riot'a 30 milyon dolar ödediği iddia ediliyor. Epic, Play Store'un Android platformundaki merkezi konumunu bir tekel olarak görüyor.

İddialar, Google'a karşı açtığı antitröst davasının henüz düzeltilmemiş bir versiyonundan geldi. Activision kurumsal ilişkiler Başkan Yardımcısı ve COO'su Lulu Cheng Meservey, Activision'ın bu suçlamalara karşı çıkan ifadeleri ve belgeleri çoktan teslim ettiğini söyleyerek Epic'in açıklamasını açıkça yalanladı.

Geçen yıl Epic, Google'ın şirketlere rekabeti Play Store'a yönlendirmek için ödeme anlaşmalarından bahseden dahili iletişiminden alıntı yaptı. Şirket, davasıyla mücadele etmek için Epic'in bir kısmını veya tamamını satın almayı düşündü. "Project Hug" olarak adlandırılan planı, iş ortaklarına YouTube gönderileri için ödeme yapmayı ve onlara Google reklamları ve bulut hizmetleri için kredi vermeyi de içeriyordu.

Bu arada, Epic ve Apple arasındaki yarı ilgili bir hukuk savaşı yakın zamanda yeni bir aşamaya girdi. Geçen yıl, bir ABD Bölge Mahkemesi yargıcı, Epic'in şirketin uygulama mağazasının iOS yazılım dağıtımında tekel oluşturduğunu iddia etmesinden sonra çoğunlukla Apple'ın lehine karar verdi. Her iki şirket de kararı temyiz etti ve dava bu hafta sözlü tartışmalarla başlayarak temyiz mahkemesine girdi.

Havuzun diğer tarafında, Avrupa Birliği düzenlemeleri, ABD mahkemesinin kararı ne olursa olsun, sonunda mobil ekosistemleri Epic'in istediği konuma doğru itebilir. AB kısa süre önce, Apple ve Google'ı duvarlarla çevrili bahçelerini önümüzdeki birkaç yıl içinde daha açık hale getirmeye zorlayabilecek Dijital Pazarlar Yasasını yürürlüğe koydu.

Epic, Apple ve Google arasındaki sürtüşme, Fortnite'ın her iki mobil uygulama mağazasını da başlatmasına neden oldu. Fortnite'ı yerel olarak Android'de oynamak için Epic'in başlatıcısının indirilmesi veya Samsung Galaxy mağazasından alınması gerekir. Apple'ın iOS'unda, yalnızca Xbox Cloud Gaming ve GeForce Now gibi bulut oyun hizmetleri aracılığıyla erişilebilir.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.