Emeklilere yüzde 5 ek zam müjdesi! En düşük emekli maaşı 10 bin lira oldu

Milyonlarca emekli, ocak ayında alacakları zam oranını merakla bekliyordu. Asgari ücrete yapılan yüzde 49’luk zam, emeklilerin de refah payı taleplerini gündeme getirmişti. Hükümet, emeklilerin beklentilerini karşılamak için çalışma başlatmış ve bugün yapılan Kabine toplantısında sonuçları açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 5 ek zam yapılacağını ve en düşük emekli maaşının 10 bin lira olacağını duyurdu.

Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 37,57 oranında zam yapılması bekleniyordu. Bu oran, son altı aylık enflasyon farkına göre belirlenmişti. Ancak emekliler, bu oranın yetersiz olduğunu ve asgari ücrete yapılan yüzde 49’luk zammın kendilerine de yansıtılmasını istemişti. Hükümet, emeklilerin taleplerini dikkate alarak, yüzde 5 ek zam yapma kararı aldı. Böylece, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin ocak ayındaki zam oranı yüzde 42,6’ya yükseldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “SSK ve Bağ-Kur emeklilerimize ilave yüzde 5 daha artış yapacağız. Ocak ayındaki artış yüzde 42,6 oldu. En düşük emekli maaşı ise 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarılacak.” dedi. Erdoğan, çalışan ve emekli maaşlarına yaptıkları zamlarla refah düzeyini artırmak için çaba gösterdiklerini belirtti. Erdoğan, ayrıca, geçen yılın son aylarında 16 milyon emekliye 5’er bin lira ödeme yaptıklarını ve emeklileri asla darda bırakmadıklarını söyledi.

Emeklilerin maaşlarına yapılan zamlar, ocak ayı sonunda ödenecek. SSK emeklilerinin maaşları, tahsis numarasının son rakamına göre 17-26 Ocak tarihleri arasında yatırılacak. Bağ-Kur emeklilerinin maaşları ise 25-28 Ocak tarihleri arasında hesaplara geçecek. Emekliler, maaşlarını PTT şubelerinden, banka ATM’lerinden veya internet bankacılığından alabilecek.

Emeklilerin maaşlarına yapılan zamlar, ocak ve temmuz aylarında eşitlenmesi planlanıyor. Bu sayede, hem memur emeklilerine hem de SSK ve Bağ-Kur emeklilerine adil bir şekilde eşit zam verilmesi hedefleniyor. Ekonomi gazetecisi Faruk Erdem, bu konuda iki formül olduğunu belirtti. Birinci formülde, emeklilere yüzde 45 oranında zam yapılması ve refah payının da 7,43 puan olması öngörülüyor. İkinci formülde ise, işçilere yapılan yüzde 49’luk zamın emeklilere de yansıtılması ve refah payının da 11,68 puan olması düşünülüyor. Bu iki formülden birinin geçerli olacağı ifade ediliyor.

Emeklilerin zamlı maaşlarını ve maaş farklarını alabilecekleri tarihler şöyle:

SSK EMEKLİ MAAŞLARI ÖDEME TARİHLERİ

Tahsis numarası son rakamı 9 olanlar ayın 17’sinde Tahsis numarası son rakamı 7 olanlar ayın 18’inde Tahsis numarası son rakamı 5 olanlar ayın 19’unda Tahsis numarası son rakamı 3 olanlar ayın 20’sinde Tahsis numarası son rakamı 1 olanlar ayın 21’sinde Tahsis numarası son rakamı 8 olanlar ayın 22’sinde Tahsis numarası son rakamı 6 olanlar ayın 23’ünde Tahsis numarası son rakamı 4 olanlar ayın 24’ünde Tahsis numarası son rakamı 2 olanlar ayın 25’inde Tahsis numarası son rakamı 0 olanlar ayın 26’sında yapılıyor.

BAĞ-KUR EMEKLİ MAAŞLARI ÖDEME TAKVİMİ

Tahsis numarası son rakamı 9,7 ve 5 olanlar ayın 25’inde Tahsis numarası son rakamı 3, 1 olanlar ayın 26’sında Tahsis numarası son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar ayın 27’sinde Tahsis numarası son rakamı 2 ve 0 olanlar her ayın 28’inde emekli maaşlarını alırlar.

Emeklilerin zam haberine sevinçle karşıladığı öğrenildi. Emekli Dernekleri Federasyonu Başkanı Osman Coşkun, yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanımızın verdiği müjde bizleri çok mutlu etti. Emeklilerimizin alım gücü artacak. Bu zammın hayırlı olmasını diliyoruz.” dedi.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler