Ehliyet Sınıfları

Ehliyet Sınıfları

Son zamanlarda ehliyet almak isteyen kişiler bir hayli çoğalmıştır.18 yaşını dolduran herkesin ehliyet alma hakkı bulunmaktadır.  Öncelikle ehliyet almak için mutlaka ehliyet sınıfı seçilmektedir. Ehliyet sınıfları ise, kullanmak istenilen araç çeşitlerine göre farklılık göstermektedir.  Ehliyet sınıfları 16 bölüme ayrılmaktadır. Herkes dilediği bölümü seçip sınavına girip başarılı olur ise ehliyeti almaya hak kazanacaklardır. Bu ehliyet sınıfları A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F ve M sınıfıdır. Yapılan düzenlemeler sonucunda yaş sınırında değişiklikler görülmektedir. Aynı zamanda deneyimlerimin olup olmadığı da büyük önem taşımaktadır. Bazı ehliyet sınıflarının deneyimli sürücü olması gerekmektedir.

 

Ehliyet sınıfları ile ilgili son dönemde düzenlemeye gidilmiştir. Bu düzenlemelerde bazı ehliyet sınavlarında bulunan yaş kategorisinde artış meydana gelmiştir. Aynı zamanda araçlara takılan römorklarla ile ilgili de düzenlemeler oluşturulmuştur. Bu düzenlemelere göre H sınıfı ehliyetinin kaldırılmasına karar verilmiştir. H sınıfı ehliyeti engellilerin aldığı bir ehliyet sınıfıdır sınıfı ehliyetinin kaldırılmasında, sürücü belgesinde engelli olduğunun belirtilmesinin yeteceği düşünülmüştür. Önceden b sınıfı ehliyetine sahip olan kişiler minibüs tarzı araçları da kullanmaktaydı. Verilen karara göre artık b sınıfı ehliyeti olan kişiler minibüs kullanamayacaklardır. 

 

Her aracın kendine ait bir belgesi bulunmakta ve bu belgeler kişiler tarafından isteği doğrultusunda alınmaktadır. İstediğiaracı sürmek isteyen kişiler ehliyet sınıflarından aracın sınıfını seçip sınava girip başarılı olmaları gerekmektedir. Sondönemde yapılan yenilemeye göre, m sınıfı ehliyetine sahip olan kişiler, motorlu bisikleti de rahat bir şekilde kullanmaktadır. Aynı zamanda motorlu bisiklet kullanma yaşıda 16ya düşürülmüştür. Bundan evvel A1 VE A2 sınıfı motosiklet kullanabilmekteydi. Yapılan düzenlemeye göre artık M,A1,A2 ve A sınıfından olan kişiler motosiklet kullanabileceklerdir. Motosiklet kullanabilme ve belgesini alabilme yaşı ise artık 16 ya düşürülmüştür. 16 yaşını dolduran herkes motosiklet sürücü belgesi alabilecektir. Önceden ehliyet alma süreci manuel araçlar ile sağlanırken yapılan düzenlemeden sonra artık isteyen otomatik vites ehliyetine sahip olacaktır. Otomatik vites ehliyetinde kişi otomatik vitesli araba ile sınava girmekte ve sınavı geçerse ehliyetini almaya hak kazanmaktadır.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında
Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri