Dünya nüfusunun yarısı dang virüsüne yakalanma riski altında

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya nüfusunun yarısının sivrisineklerden bulaşan dang virüsüne yakalanma riski altında olduğunu açıkladı. DSÖ'nün raporuna göre, dang virüsü 2019 yılında 49 milyon kişiyi enfekte etti ve 20.000'den fazla kişinin ölümüne neden oldu.

Dang virüsü, Aedes cinsi sivrisineklerin sokması ile bulaşır. Bu sivrisinekler tropikal ve subtropikal bölgelerde yaygındır. Dang virüsü, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, eklem ağrıları ve ciltte döküntü gibi belirtilere neden olur. Çoğu durumda dang virüsü hafif seyreder ve kendiliğinden geçer. Ancak, bazı durumlarda dang virüsü ciddi komplikasyonlara neden olabilir, bunlar arasında şiddetli kanama, şok ve ölüm yer alır.

Dang virüsüne karşı henüz bir aşı yoktur. Dang virüsüne karşı korunmanın en etkili yolu, sivrisinek sokmalarından kaçınmaktır. Sivrisinek sokmalarından kaçınmak için alınabilecek önlemler şunlardır:

  • Sivrisineklerin aktif olduğu saatlerde (gün batımından gün doğumuna kadar) dışarı çıkmayın.
  • Dışarı çıkarken uzun kollu ve pantolon giyin.
  • Açıkta kalan cilt bölgelerine sivrisinek kovucu uygulayın.
  • Evinizdeki su birikintilerini temizleyin.
  • Sivrisineklerin içeri girmesini engellemek için pencere ve kapılarınızı sineklik ile kapatın.

Dünya Sağlık Örgütü, dang virüsünün yayılmasını önlemek için ülkelere destek vermektedir. DSÖ, ülkelere sivrisinek kontrol programları geliştirmeleri, dang virüsü konusunda halkı bilinçlendirmeleri ve dang virüsü teşhisi ve tedavisi için gerekli ekipman ve ilaçların sağlanmasına yardımcı olmaktadır.

Dang virüsü, ciddi bir sağlık tehdididir. Dang virüsüne karşı korunmak için alınabilecek önlemleri uygulamak ve dang virüsüne yakalanırsanız hemen bir doktora başvurmak önemlidir.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.