Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hatay’da deprem konutlarını teslim etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerin 1. yıl dönümü öncesinde Hatay’a gitti. Erdoğan, depremzedeler için inşa edilen konutların kura ve anahtar teslim törenine katıldı. Erdoğan, deprem bölgesinde 390 bin hak sahibi olduğunu ve yıl sonuna kadar 200 bin konutu teslim edeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hatay ziyaretinin ilk durağında Mustafa Kemal Üniversitesi Spor Salonu’nda düzenlenen Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni’ne katıldı. Törende konuşan Erdoğan, depremde en çok zarar gören şehir olan Hatay’ın acısını paylaştıklarını belirtti. Erdoğan, “Hatay’ın yaşadığı yıkım gerçekten çok büyüktü. Hatay’ın halini görüp gözleri yaşarmayanın kalbi kurumuş demektir. Önceliğimizi arama kurtarma faaliyetlerine, acil ihtiyaçların karşılanmasına verdik. Verdiğimiz sözleri yerine getirmek için canla başla çalıştık.” dedi.

ERDOĞAN KURA ÇEKİMİYLE SAHİPLERİNE TESLİM EDİLDİ

Erdoğan, Hatay’da 150 bine yakın hak sahibi belirlendiğini, bugün ise 7 bin 275 konutun kura çekimiyle sahiplerine teslim edildiğini açıkladı. Erdoğan, “Hak sahiplerimize yeni yuvalarının hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını diliyoruz. Bölge genelinde halen yapımı süren 40 bin konutu inşaatı tamamlandıkça peyderpey hak sahiplerine teslim edeceğiz. İnşallah 2 ay içinde deprem bölgesi genelinde 75 bin konutun teslimini bitireceğiz. Amacımız, takip eden dönemde de her ay 15-20 bin konut ve köy evini hak sahipleriyle buluşturmaktır. Temel atmasının üzerinden 1 yıl geçmeden inşaatları bitirme sözümüzü önemli ölçüde yerine getirerek, yıl sonuna kadar 200 bin evi teslim etmiş olacağız.” diye konuştu.

Erdoğan, deprem bölgesi genelindeki kesinleşmiş hak sahibi sayısının 390 bin olduğunu, bu sayının 135 bin 589’unun konut, 15 bin 599’unun iş yeri ve 777’sinin ahır olduğunu kaydetti. Erdoğan, “Vatandaşlarımız müsterih olsun. Devletlerine ve bize güvensin. Kimsenin hakkı yerde kalmayacak, kimse mağdur olmayacak.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, depremin Türkiye’nin devlet-millet dayanışmasının en yüksek düzeyde olduğunu gösteren bir afet olduğunu vurgulayarak, “Bu afet bir yönüyle de dünyanın en büyük arama kurtarma ve iyileştirme operasyonudur. Bu operasyona 650 bin personel, 35 bin araç ve 300 uçak katılmıştır. Bu operasyonda 53 bin 537 canımızı yitirdik, 107 bin 213 vatandaşımız da yaralandı. Rabbim ülkemize ve milletimize bir daha böyle afetler yaşatmasın.” dedi.

Erdoğan, deprem bölgesindeki yaraları sarmak için devletin tüm kurumlarının seferber olduğunu, uluslararası toplumun da yardımlarını esirgemediğini belirtti. Erdoğan, “Deprem bölgesine 153 ülke ve 24 uluslararası kuruluştan 1,5 milyar dolarlık yardım geldi. Bu yardımları en iyi şekilde değerlendirdik. Deprem bölgesinde 35 binden fazla bina yıkıldı, 300 bine yakın bina ağır hasar aldı. Afet sonrası 2 milyondan fazla kişi barınma sorunu yaşarken en az 5 milyon kişi farklı bölgelere göç etti. Bu süreçte 1,2 milyon çadır, 700 bin konteyner, 500 bin prefabrik konut dağıttık. Deprem bölgesinde 2 bin 500 okul, 500 sağlık tesisi, 300 cami, 200 köprü, 100 spor tesisi, 50 kültür merkezi inşa ettik. Deprem bölgesinin altyapısını yeniledik, ulaşım ağını güçlendirdik, sosyal destek programları uyguladık.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, deprem bölgesindeki çalışmaların sadece fiziki iyileştirmeyle sınırlı olmadığını, psikolojik destek, eğitim, istihdam, girişimcilik gibi alanlarda da projeler yürüttüklerini söyledi. Erdoğan, “Deprem bölgesinde 1,5 milyon kişiye psikolojik destek verdik, 500 bin kişiye mesleki eğitim verdik, 300 bin kişiye istihdam sağladık, 100 bin kişiye girişimcilik desteği verdik. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın hayat kalitesini artırmak için elimizden geleni yaptık.” dedi.

Erdoğan, deprem bölgesindeki çalışmaların devam edeceğini, hedeflerine doğru yürürken deprem, terör, ekonomik tuzaklar başta olmak üzere önlerindeki muhtemel tehditleri de birer birer bertaraf etme kararlılığında olduklarını ifade etti. Erdoğan, “Türkiye’nin büyümesini, gelişmesini, kalkınmasını engellemek isteyenlere karşı milletimizle birlikte mücadele ediyoruz. Türkiye’nin geleceğini karartmak isteyenlere karşı milletimizle birlikte direniyoruz. Türkiye’nin hak ve çıkarlarını korumak için milletimizle birlikte savunuyoruz. Türkiye’nin hedeflerine ulaşması için milletimizle birlikte çalışıyoruz. Türkiye’nin yükselişi için milletimizle birlikte yürüyoruz.” diye konuştu.

Erdoğan, konuşmasının ardından kura çekimini başlattı. Kura çekimi sonucunda belirlenen hak sahiplerine anahtarları teslim edildi. Erdoğan, törene katılan depremzedelerle sohbet etti, fotoğraf çektirdi. Erdoğan, törenin ardından Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İskenderun Devlet Hastanesi Açılış Töreni’ne katılmak üzere helikopterle İskenderun’a hareket etti.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.