Çin gazetesi, ABD'nin TSMC'yi Arizona fabrikalarını inşa etmesi için "kandırdığını" ve "Tayvan'ımızdan" teknoloji çaldığını iddia ediyor

Daha çok TSMC olarak bilinen Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi, ABD'deki tesislerine milyarlarca yatırım yapıyor. Bu ekonomi için hoş bir haber ama kesinlikle Çin'i memnun etmiyor. Asya ulusunun gazetelerinden biri, Amerikan hükümetini TSMC'yi ABD'de fabrikalar inşa etmesi için kandırmakla suçlayacak ve ülkenin "Tayvan bölgemizde" geliştirilen teknolojiyi çaldığını iddia edecek kadar ileri gitti.

South China Morning Post, Çinli milliyetçi tabloid Global Times'daki bir başyazının, TSMC'nin Arizona tesisine yaptığı yatırımı küresel yarı iletken endüstrisinde "karanlık bir dönüş" olarak eleştirdiğini bildirdi.

TSMC'nin Arizona tesisleri, en gelişmiş çipleri üretmek için yükseltilmiş bir 4nm fabrika ve bir 3nm fabrika içerecektir. Global Times, TSMC'nin ABD'deki bu son teknolojiye yatırım yapma kararının, ülke hükümetinin şirketi kandırdığını ve Washington'un Çin'in ada üzerindeki egemenlik iddiasına atıfta bulunarak "Tayvan bölgemizden" en son teknolojiyi çaldığını gösterdiğini iddia ediyor.

Global Times, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin resmi gazetesi olan People's Daily ile bağlantılıdır, bu nedenle Pekin, haberi şüphesiz onaylamış olacaktır. Çin hükümeti, defalarca ayrımcı olarak nitelendirdiği CHIPS Yasasının aksine, TSMC'nin Arizona tesisleri hakkında resmi açıklamalarda bulunmadı.

Başyazıda "Alarm zilini daha yüksek sesle çalmalıyız [...] ABD, TSMC'ye yaptığı gibi diğer ülkelerdeki çip üreticilerine de baskı yapabilir." ABD'yi Çin'deki bir dükkandaki boğaya benzeterek yarı iletken pazarını paramparça etti. Gazete ayrıca ABD ve Tayvan'ın iktidardaki Demokratik İlerleme Partisi'ni Tayvan'ı "oymakla" suçladı.

Çin, Biden yönetiminin çip endüstrisi üzerindeki Nvidia ve AMD'yi etkileyen, çip yapım araçlarının ihracatını kapsayan ve hatta Çinli Amerikalıların sektörden ayrılmasına veya ABD vatandaşlığından vazgeçmeye zorlanmasına neden olan kısıtlamalarına itirazlarında sesini yükseltti. kalmak isterlerse.

TSMC geçtiğimiz günlerde Arizona fab'larına yaptığı yatırımı 12 milyar dolardan 40 milyar dolara üç kattan fazla artırdığını doğruladı. Tesis, on binlerce iş yaratacak ve yılda toplam 600.000 gofret üretim kapasitesine sahip olacak. Teknoloji endüstrisinin geri kalanının aksine, dünyanın en büyük sözleşmeli çip üreticisi şu anda zor bir dönemden geçmiyor; satışları 7,27 milyar dolara ulaşarak Kasım ayında yıllık %50,2'lik bir gelir artışı kaydetti.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.