CHP'ye gelen istihbarat: Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nu hedef alan 'sahte video ve ses kayıtları' için düğmeye bastı

İddialara göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, rakibi Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu hakkında sahte video ve ses kayıtları üretmek için yurtdışından bir hacker kiralamayı düşündüğü öne sürülüyor.

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve ekibini, 'dark web' ve 'Cambridge Analytica' gibi konuları öne sürerek uyararak gündeme oturmuştu. Bu uyarı, hala tartışmaların odağında kalmaya devam ediyor.

CHP'li üst düzey bir gazeteci olan Murat Yetkin, Kemal Kılıçdaroğlu'nun "dark web" ve "Cambridge Analytica" gibi kavramlarla yaptığı uyarıların ardından siber seçim müdahalelerine ilişkin önemli istihbarat bilgileri olduğunu açıkladı. Yetkin'in "Kılıçdaroğlu'nun son on gün uyarısı ve 'deep fake' istihbaratı" başlıklı yazısındaki ilgili bölüm ise şöyleydi:

İddiaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik "son on gün" kampanyası 3 Mayıs ya da 4 Mayıs'ta, yani yarın ya da ertesi gün başlatılacak ve seçim tarihi olan 14 Mayıs'a kadar devam edecek. Bu iddiayla birlikte, son zamanlarda CHP Genel Merkezi'ne ulaşan bilgilere göre ise şunlar yer alıyor:

Son istihbarat bilgilerine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, İletişim Başkanlığı aracılığıyla Kılıçdaroğlu'nun seçim kampanyasını olumsuz etkilemek amacıyla "deep fake" ve "Cambridge Analytica" benzeri sistemleri birlikte kullanarak sahte video ve ses kayıtları üretmek için adımlar atmaya başladı.

Bu amaç doğrultusunda, bazıları "dark web" üzerinden yurtdışından birçok "hacker" kiralandı. "DDoS" saldırılarına maruz kalan eleştirel ve muhalif sitelerin engellenmesi, iktidar yanlısı sitelerin ise öne çıkarılması için bir kampanya hazırlandı.

Elde edilen bilgilere göre, kampanyanın asıl hedefi Kılıçdaroğlu. Amacı, Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'ın seçim kampanyasında kullanabileceği kişilerle görüştüğüne dair yanlış bir algı oluşturmak için sahte ses ve görüntü kayıtları üretmek ve bunları hedef internet kullanıcılarına göndererek seçim sonuçlarına müdahale etmek.

BELDEN AŞAĞI VURUŞ HAZIRLIĞI

Elde edilen bilgilere göre, CHP içindeki istihbarat kaynaklarına göre, seçimlere bir hafta veya on gün kala başlatılacak olan Kılıçdaroğlu karalama kampanyasında özellikle ABD seyahati dönemi hedef alınacak.

Burada önemli olan iddianın sadece ortaya atılması değil, aynı zamanda iddianın yayılması için gerekli olan siber altyapının da hazırlanmasıdır. Yapay zekâ kullanımındaki ilerlemeler, bu tür sahte üretimleri daha da kolaylaştırmaktadır. Ve bu yöntemler arasında, bazı bilişimcilerin "derin sahtekârlık" olarak adlandırdığı "deep fake" yöntemleriyle üretilmiş olan bu sahte ses ve görüntüler, muhalif seçmeni Cumhur İttifakı'na oy vermese de, sandığa gidip Millet İttifakı adayı için oy kullanmaktan caydırmayı hedefliyor olabilir.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler