California, 1,6 mil uzunluğundaki kanalların üzerine güneş panelleri kurmak için 20 milyon dolar harcıyor

California, kuraklık koşullarıyla mücadele etmek amacıyla kanallar üzerine güneş paneli kanopileri kuran ülkedeki ilk eyalet olmaya hazırlanıyor. Project Nexus olarak adlandırılan pilot, Turlock Sulama Bölgesi'ndeki (TID) kanalların üç bölümü üzerinde tahmini 8,500 fit güneş panelinin kurulumunu içerecek. Bölümler, en dar kısımlarda 20 fit ile en geniş kısımlarda yaklaşık 100 fit arasında değişen yön ve genişlikte farklılık gösterir.

Konsept kanıtı, yenilenebilir enerji üretimini artırmayı ve kanallarda su buharlaşmasını azaltmayı amaçlamaktadır. TID, California eyaleti, California Merced Üniversitesi ve geliştirme firması Solar AquaGrid ile ortaklaşa olarak, kapalı kanallarda azaltılmış bitkisel büyüme yoluyla su kalitesinde iyileştirmeler ve daha düşük bakım maliyetleri elde etmeyi umuyor.

Devlet ayrıca, panelleri toprak yerine su üzerine koymanın, onları daha verimli hale getirerek daha serin kalmasına yardımcı olabileceğini söyledi. Ayrıca izin verme süresinden tasarruf edebilir ve diğer kullanımlar için araziyi serbest bırakabilir.

TID, UC Merced'in (yukarıda bahsedilen Project Nexus ortağı) Kaliforniya'daki 4.000 millik kamu su dağıtım sistemi altyapısının güneş panelleri ile kaplanmasının yılda 63 milyar galona kadar su tasarrufu sağlayabileceğini öne süren 2021 tarihli bir çalışmasına atıfta bulundu. Araştırmaya göre bu, iki milyondan fazla insanın konut su ihtiyacını karşılamak veya 50.000 dönümlük tarım arazisini sulamak için yeterli.

Çalışmada ayrıca, teorik panellerin her yıl üreteceği tahmini 13 gigawatt güneş enerjisinin, eyaletin mevcut güneş enerjisi kapasitesinin yaklaşık altıda birine eşit olacağı belirtildi.

TID, Project Nexus için SSS bölümünde, beklenen buharlaşma tasarrufu miktarının şu anda bilinmediğini söyledi.

Project Nexus, Kaliforniya eyaleti tarafından 20 milyon dolarlık bir maliyetle finanse ediliyor. Bu, eyaletteki tahmini 4.000 millik kamu su yolunun 1,6 milini kapsayacak 8,500 fit güneş paneli için oldukça pahalı.

İnşaatın bu sonbaharda başlaması ve 2023'ün sonunda tamamlanması bekleniyor.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.