B sınıfı ehliyet sahipleri için 125 cc motosiklet müjdesi

B sınıfı ehliyet sahipleri, 2023 yılından itibaren 125 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanabilecek. Bu konuda yasal düzenleme çalışmaları devam ediyor.

B sınıfı ehliyet sahipleri, otomobil kullanmanın yanı sıra 125 cc’ye kadar olan motosikletleri de kullanma imkanına kavuşacak. İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülen “Karayolları Trafik Kanunu’nda” kapsamında B sınıfı ehliyet olanları ilgilendiren düzenleme ile ilgili çalışmalar son aşamaya geldi.

B sınıfı ehliyet sahiplerinin 125 cc’ye kadar motosiklet kullanabilmesi için gerekli olan direksiyon eğitimini tamamlamaları halinde, sürücü belgeleri otomatik olarak güncellenecek. Böylece, ayrı bir motosiklet ehliyeti almalarına ve sınava girmelerine gerek kalmayacak.

Yeni düzenleme ile ilgili olarak Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, “B sınıfı ehliyet sahiplerinin 125 cc’ye kadar motosikletleri kullanabilmesi gerekli düzenlemenin en geç 2023 yılı sonuna kadar yürürlüğe girmiş olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu düzenleme, hem motosiklet sektörüne hem de trafik güvenliğine katkı sağlayacaktır. B sınıfı ehliyet sahiplerinin 125 cc’ye kadar motosiklet kullanabilmesi için belirli bir eğitim almaları şarttır. Bu eğitim, sadece direksiyon eğitiminden oluşacak ve sürücü kurslarında verilecektir. Eğitimi tamamlayan sürücülerin belgeleri, otomatik olarak güncellenecektir. Yeni düzenlemede yaş sınırı olmayacaktır. Ancak, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü bu konuda nihai kararı verecektir.” dedi.

Öztürk, söz konusu yasadan “e-Ticaret kuruluşlarına kayıtlı sürücülerin” yararlanamayacağını da belirterek, “Bu sürücüler, A1 veya A2 sınıfı motosiklet ehliyeti almak zorundadır. Aksi halde, yetersiz ehliyetten dolayı 4 bin lira idari para cezası ve 60 gün araç bağlama cezası ile karşılaşabilirler.” uyarısında bulundu.

Mevcut durumda B sınıfı ehliyet sahipleri, sadece 50 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanabilmektedir. 125 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanabilmek için ise A1 sınıfı ehliyet gerekmektedir. A1 sınıfı ehliyet, 125 cc’yi aşmayan ve 11 kW gücü geçmeyen motosikletlerin sürücülerine verilmektedir. A2 sınıfı ehliyet ise motor gücü 35 kW’a kadar olan (47 beygire kadar) motosikletler için geçerlidir.

Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile birlikte, B sınıfı ehliyet sahipleri, 125 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanarak hem yakıt tasarrufu yapabilecek hem de trafikte daha rahat hareket edebilecek. Ayrıca, motosiklet sektörü de bu düzenlemeden olumlu etkilenecek ve pazar büyüklüğü artacaktır.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler