2024 yılında asgari ücret yüzde 49 arttı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti açıkladı. Buna göre, asgari ücret yüzde 49 artışla 17 bin 2 TL oldu. Asgari ücret zammı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılan kritik toplantıda karara bağlandı.

Asgari ücret, Türkiye’de yaklaşık 11 milyon çalışanı doğrudan, diğer çalışanları ise dolaylı olarak ilgilendiren bir konu. Asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşuyor. Komisyon, 11 Aralık’ta başlayan görüşmelerini bugün sonuçlandırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret zammının belirlenmesi için Türk-İş, TİSK ve hükümet yetkililerini Ankara’daki AK Parti Genel Merkezi’ne davet etti. Yaklaşık 2,5 saat süren toplantının ardından, Bakan Işıkhan, işçi ve işveren temsilcileriyle birlikte basın açıklaması yaptı.

Bakan Işıkhan, asgari ücretin sosyal koruma ücreti olduğunu ve ücret politikalarının en alt sınırını temsil ettiğini söyledi. Komisyonun olumlu ve makul yaklaşımlarıyla ortak mutabakat zemininde çalıştığını belirten Işıkhan, işçi ve işveren tarafının ülkenin mevcut şartlarını rasyonel şekilde ele alarak fikir birliğine vardığını ifade etti.

Işıkhan, 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere, 1 Ocak 2024’ten itibaren geçerli olacak net asgari ücretin 17 bin 2 lira olarak belirlendiğini duyurdu. Yeni miktar ile çalışanları enflasyona ezdirmeme sözünü bir kez daha yerine getirdiklerini kaydeden Işıkhan, “Yeni asgari ücret, işçi ve işveren taraflarının istediği rakam ile hükümetin teklifi sonucu belirlendi” dedi.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise, asgari ücretin 11 milyon kişiyi ilgilendiren bir ücret olduğunu ve Türkiye’nin en büyük sosyal sorumluluk projesinde pazarlık öğesi olduğunu vurguladı. Atalay, Türk-İş’in talebinin 18 bin TL olduğunu ve yılda iki kere müzakere yapılmasını istediklerini ancak anlaştıkları rakamın 17 bin TL olduğunu söyledi. Atalay, “Bu başlangıç ücreti olmasına rağmen maalesef ülkemizde geçim ücreti oldu. Enflasyon durmadığı sürece yılda bir kere asgari ücretle milletin talebini yerine getiremeyiz” diye konuştu.

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol da, asgari ücretin işçi ve işveren arasındaki ilişkilerin temelini oluşturduğunu ve sosyal barışın sağlanmasında önemli bir rol oynadığını belirtti. Akkol, asgari ücretin belirlenmesinde ülkenin ekonomik ve sosyal şartlarının göz önünde bulundurulduğunu ve işçi ve işveren tarafının ortak bir noktada buluştuğunu ifade etti. Akkol, “Asgari ücret zammı, hem çalışanlarımızın refahını artıracak hem de işletmelerimizin rekabet gücünü koruyacak bir seviyede gerçekleşmiştir” dedi.

Asgari ücret, 2023 yılında iki kez artırılmıştı. Ocak ayında yüzde 21, Temmuz ayında ise yüzde 34 zam yapılmıştı. Böylece asgari ücret 2023 yılında yüzde 64 artışla 11 bin 402 TL’ye yükselmişti. 2024 yılında ise yüzde 49 zamla 17 bin 2 TL oldu. Asgari ücretin 2024 yılında ne kadar olacağına ilişkin tahminler ise yüzde 30 ile yüzde 60 arasında değişiyordu.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler