VPN Nedir? Ne İşe Yarar?

VPN Nedir?



VPN (Sanal Özel Ağ), iki veya ikiden fazla cihaz arasında internet altyapısı aracılığıyla şifreli sanal bir ağ oluşturulmasını sağlayan bir teknolojidir. Bu sanal özel ağ şifreleme yöntemleri ile şifrelenirken kimlik doğrulama ile yetkisi olmayan kullanıcıların ağa ulaşması engellenir. Ağ içinde seyahat eden veri paketlerinin bütünlüğü, gizliliği ve erişilebilirliği VPN ile sağlanır. 

 

VPN, 1996 yılında iki bilgisayar arasında kurulan sanal özel ağ ile ortaya çıkmıştır. VPN ile şirketler başka fiziki konumda bulunan ofis çalışanlarının veya uzaktan çalışanların merkez ofis ağına bağlanmasını sanal olarak sağlayabilmiştir. 



VPN Ne İşe Yarar?

 

Bireyler VPN programlarını kişisel olarak fiziki konumlarını internetten gizlemek, güvenilir olmayan Wi-Fi ağlarında verilerini korumak, erişim engellerini aşmak ve internetteki içerikleri konum sınırlamasına takılmadan keşfetmek amacıyla kullanmaktadır. 

 

IP Adresi Gizleme ve Değiştirme

 

Örneğin, VPN ile Youtube’da diğer bölgelerin içeriklerini izleyebilirsiniz. Netflix’in diğer ülkelerdeki içeriklerini VPN ile izleyebilirsiniz çünkü VPN kullandığınız bilgisayar veya akıllı telefonun internet protokol (IP) adresini gizlemenizi ve dilediğiniz konuma göre yeni bir ıP adresi kazanmanızı sağlar. VPN programları bu sebepten ötürü bireysel internet kullanıcıları tarafından sıklıkla erişime engelli web sitelere erişmek için de kullanılır. Örneğin, IP adresinizi ABD olarak değiştirdiğinizde ABD’nin çevrimiçi içeriklerine ulaşabilirsiniz. Çevrimiçi oynamak istediğiniz bir oyun daha ülkenizde yayınlanmadıysa yayınlandığı ülkenin IP adresini VPN ile elde edebilir ve bu oyunu oynayabilirsiniz. 



Wi-Fi Ağda Güvenlik

 

VPN programlarının sağladığı şifreleme ile bağlandığınız ağ içinde verilerinizi hem gizler hem şifrelersiniz. VPN kullanmadan bir Wi-Fi ağına bağlandığınızda veri paketlerinizin içeriği kullandığınız internet servis sağlayıcısı tarafından görülür. Şifresiz bir Wi-Fi ağına bağlandığınızda ise veri paketlerinizin içeriği hem operatör hem de ağa bağlanan diğer kişiler tarafından görülebilir. 

 

Evinizde bağlandığınız Wi-Fi ağı şifreli olabilir fakat kafede, havaalanında veya alışveriş merkezinde bağlandığınız Wi-Fi ağı şifresiz ise veri paketleriniz tehlikede demektir. Veri paketleriniz bir siber saldırgan tarafından şifresiz ağ üzerinde görülebilir, kaydedilebilir ve değişikliğe uğrayabilir. Örneğin, havaalanında bağlandığınız şifresiz Wi-Fi ağı üzerinden ortadaki adam (Mitm) saldırısına uğradınız. Siber saldırgan gönderdiğiniz veya aldığınız elektronik mesaj içeriğinde değişiklikler yapabilir veya cihazınıza ağ üzerinden sızabilir. VPN ile bağlantınızı şifresiz ağ üzerinde şifrelersiniz. 



VPN Ne İşe Yaramaz?

 

VPN programları ile IP adresinizi gizleyerek çevrimiçi aktiviteleriniz anonimlik kazanır fakat bu aktif dijital ayak izleriniz yani Facebook’ta veya Instagram üzerinden yaptığınız paylaşımlar anonimlik kazanmaz. 

 

VPN ile sahip olduğunuz şifreli bağlantı sadece kullandığınız cihaz ve VPN sunucusu arasındadır. Veri paketleriniz ulaşmak istediğiniz web siteye giderken şifreli değildir. Bu veri paketlerinin şifreli olması için giriş yaptığınız web sitenin Güvenli Hipermetin Transfer Protokolü (HTTPS) kullanması gerekmektedir. Sadece Hipermetin Transfer Protokolünü (HTTP) kullanan web siteler ile olan bağlantınızı VPN ile şifreleyemezsiniz. Bunun için kullandığınız VPN programının HTTPS Everywhere eklentisini desteklemesi gerekir. 

 

HTTPS Everywhere tarayıcı eklentisini VPN’e ek olarak tarayıcınızda kullanabilirsiniz. Popüler VPN şirketlerinden biri olan ExpressVPN, web siteler ile şifreli veri alışverişi yapmak için HTTPS Everywhere kullanımını öneriyor.



Ücretsiz VPN programları ile siber güvenliğinizi tehlikeye atıyor olabilirsiniz. VPN seçerken verilerinizin kaydetmediğini belirten programlar seçmeye dikkat edin. 

 

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında
Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
15 Nis 2024 2:18 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri